Trump gazdaságpolitikája az elmúlt két év tükrében

Donald Trump harmadik hivatali évét kezdi meg az idén az Amerikai Egyesült Államok élén. Gazdasági megítélése igen-igen kétes: lassuló globális gazdasági növekedés, tőzsdei fejetlenség, kereskedelmi embargók, illetve adócsökkentések. Gazdasági szakember legyen a talpán, aki képes megjósolni az elnök következő döntését.

Támogatói aláhúzzák, hogy Donald Trump igen nehéz gazdasági helyzetben vette át a kormányrudat, így a népszerűtlen intézkedések bevezetése miatt kizárólag az elődei háza táján keresendő a hiba. Kétségtelen azonban, hogy regnálásának harmadik évében már nem túl elegáns az elmúlt éra embereire mutogatni.

Hellyel-közzel jobban teljesítünk ugyan, a fiskális ösztönzők rövid távon meghozták a gyümölcsüket – hangsúlyozta Greg Daco közgazdász. A gazdaság azonban elfogyasztotta a jelképes tortát, és mára nem maradt semmi az asztalon.
Trump gazdasági intézkedései

Adócsökkentések és növekvő hiányok

Az amerikai elnök 2017-es adócsökkentése, illetve munkaügyi törvénye több milliárd dollárt forgatott az USA gazdaságába. Ennek finanszírozása azonban még Trump első költségvetéséből származott, mely többek között a Védelmi Minisztérium erősítését is célozta.


A gazdasági hatás nem maradt el: a megtakarítások jórészt részvény-visszavásárlásokban és üzleti beruházásokban nyilvánultak meg. Becslések szerint a trumpi adókedvezmények a 2018. évben 0,8 százalékot tettek ki a bruttó hazai össztermékből.

A 2018-as év folyamán globális szinten gazdasági megtorpanás, lassulás volt megfigyelhető. Az Egyesült Államok ezzel szembe ment – jegyezte meg Courtney Rickert McCaffrey, az AT Kearney vezető tanácsadója. Ez ösztönzőleg hatott a munkaerőpiacra ott, ahol korábban problémák adódtak. Így a színesbőrűek, a veteránok, a fogyatékkal élők és a tartós munkanélküliek munkaerőpiaci kiesésében. Évtizedek óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliségi ráta – emelte ki McCaffrey.

Az előrejelzések szerint a lendület azonban hamar ki fog fulladni. Az elemzők 2020-ra már csak óvatos, 2027-re pedig egészében eltűnő gazdasági potenciálra számítanak. A szakemberek úgy vélik, hogy csökkenő bevételek mellett megugró költségvetési hiánnyal kell számolniuk az amerikaiaknak. Ez a két tényező külön-külön is ijesztő lehet, együttesen pedig katasztrofális.

Úgy látom, hogy a jelenlegi gazdaságpolitika hosszú távon nem hordoz magában növekedési potenciált, sőt, hanyatlásnak fog indulni – egészítette ki szavait az AT Kearney vezető tanácsadója.

Nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok

Donald Trump nemzetközi politikáját tekintve minden kétséget kizáróan érzelmi hullámvasútra ült fel az a vállalkozó, aki akár az importált alkatrészektől, akár a külföldi piacoktól függ. Kétségtelen, hogy a Kanadával és Mexikóval kötött kereskedelmi megállapodás a Trump-adminisztráció érdemeként jegyezhető fel, mindez azonban elhalványul a Kínával folytatott kereskedelmi csatazajban.

A Kínával szembeni szankció jelenleg közel 300 milliárd dollárra rúg, és könnyen lehet, hogy ez még koránt sem a végleges összeg. Mindenesetre a kereskedelmi adok-kapok miatti bevételkiesések következtében becslések szerint több mint 94.000 munkahely szűnt meg.

Miért szűnnek meg a munkahelyek az intézkedés hatására?

Az Egyesült Államok annyira messze van az ázsiai országtól, hogyan is érződhetne ott bármi? Ez koránt sincs így. A globális piac ugyanis elmossa a nemzetek közötti határokat, egy-egy kereskedelmi döntés adott esetben kihatással lehet az egész világra (Gondoljunk csak a 2008-as gazdasági válság hatásaira).


Az amerikai – mint ahogy világszerte rengeteg – vállalkozók nagy része Kínából szerzi be alkatrészeit, alapanyagait, vagy ott szerelteti össze, készítteti el termékeit. Ennek nagyon egyszerű oka van: a kínai alapanyag és munkaerő nagyon olcsó. Ennek következtében az amerikai kereskedők és szolgáltatók versenyképes árakon léphetnek a hazai piacra.

Az ördögi kör ugyanakkor a következőképpen néz ki. A kínaiak kénytelenek árat emelni Trump védővámjai miatt. Az amerikai vállalkozások – hogy ne érje kár őket – szintén drágítanak. Az emelések az árérzékeny lakosságot kiadáscsökkentésre sarkallják, így kevesebbet vásárolnak, kevesebb szolgáltatást vesznek igénybe. Ebből kifolyólag számos amerikai vállalkozás lehúzhatja a redőnyt.

Igazságtalan lenne azonban elvitatni, hogy az USA acélipara igen-igen jól profitál a Kína és Amerika között folyó gazdasági bokszmeccsből. A gyártók nem tudnak elég embert toborozni, a gyártási kapacitások pedig lassan az egeket verik.

Bürokráciacsökkentés

A Trump-adminisztráció egyik zászlóshajója kezdetektől fogva a bürokráciacsökkentés érdekében tett erőfeszítés volt. Ami – egyébiránt teljesen érthetően – a vállalkozások termelékenységének hatékonyabbá tételét célozta meg. Az Információs és Szabályozási Hivatal nemrégiben napvilágot látott jelentése szerint az intézkedés 33 milliárd dollárt spórolt meg a központi költségvetésnek.

Ugyanakkor az Obama-korszak olyan rendelkezéseinek visszavágása, mint a kisebb folyók és patakok szabályozása, a személy- és tehergépkocsik károsanyag-kibocsátásának mérséklése még nem érezteti a gazdasági, de legfőképpen a környezeti hatását.

Összességében még nem feltárható, hogy ezek az intézkedések járnak-e annyi pozitív hatással, mint amennyi negatívumot hordoznak magukban – vélik a szakértők.

A vörös szőnyeg felgöngyölése

Az Egyesült Államok turizmusának visszaesését egyes lapok Trump retorikájával és a bevándorlókkal szembeni kemény, határozott fellépésével magyarázzák. Noha azt talán kissé túlzó lenne állítani, hogy valaki csak azért mondja vissza az államokba tervezett nyaralását, mert nem ért egyet az elnök politikájával, tény, hogy az elmúlt évben visszaesett a vendégéjszakák száma.

Ezért persze okolható a tavaly több mint tíz emberéletet követelő Florance hurrikán is, mely miatt Trump szükségállapotot hirdetett ki egyes területeken. Mindezek ellenére Trump nem kizárólag gazdaságilag, de külpolitikáját tekintve is bezárkózott, magyarán szólva felgöngyölte a vörös szőnyeget az országában letelepedni kívánók előtt.

A szívélyes fogadtatás hiányának két, amerikai szempontból érzékeny hozadéka is akadt. Az USA egyetemeire beiratkozó külföldi diákok száma ugyanis apadni kezdett. Mivel az Egyesült Államok szereti megtartani, és a hazai munkaerőpiacra terelni a végzett diákokat, így hosszú távon ennek érezhető hatása fog mutatkozni.

[cta id=”489″ vid=”0″]

Facebook Hozzászólás

You May Also Like

About the Author: Muladi Péter

Vélemény, hozzászólás?