Tőzsdéznél, de nem tudod hogyan? Mutatjuk a kereskedés alapvető szabályait!

A technika felfoghatatlan fejlődésével 2018-ban már nem ördögtől való az, hogy bárki tőzsdézésre adja a fejét. Érdemes azonban néhány alapvető alapszabályt szem előtt tartania annak, aki kereskedésbe kezd, ugyanis könnyen padlóra kerülhetsz, ha félvállról veszel egyes törvényszerűségeket.

Az alábbiakban igyekszünk lajstromba venni, hogy mik azok az alapvető szabályok, melyek betartásával maximalizálhatod a sikert, de legalábbis csökkentheted a potenciális veszteséget.

A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai!

Ne kösd le az összes pénzed egyszerre: Egy gyorsan változó piacon minden egyes pillanat egy új lehetőség (lehet, hogy jobb, lehet, hogy kedvezőtlenebb, de lehetőség). Igyekezz tartalékolni, hogy képes legyél kihasználni a megfelelő alkalmat. Mindig gondolj tehát a következő pillanatra! Semmi sem kínosabb, mint elmulasztani egy nagyszerű lehetőséget forráshiány miatt.

Legyen terved: Állíts fel, tűzz ki előre sarokpontokat! Döntsd el, hogy melyek azok a maximumok vagy minimumok, ahol nyereséget, illetve veszteséget könyvelhetsz el. Ha jól átgondolt tervvel rendelkezel, akkor nem kell majd a pillanat hevében kapkodnod, és óhatatlanul is rossz döntést hoznod. A jó terv felvértez a hirtelen helyzetekkel szemben.

Értsd meg, hogy a nyereség nem bűn: Sokan esnek a kishitűség hibájába. Te igyekezz elkerülni ezt! Előfordulhat olyan helyzet, ami zsíros nyereséggel kecsegtet. Ilyenkor ne szégyenkezz, és ne legyél kishitű! Tekints úgy a nyereségre, mint befektetésre egy következő kereskedéshez. A tudás kamatoztatását munkának, az abból szerzett pénzt pedig fizetésnek hívják.

Biztosítsd be magad, légy résen: Csak azért mert az árfolyamemelkedés következtében nyerőben vagy (bullish), még nem jelenti azt, hogy a következő pillanatban ne lehetnél leszállóágon (bearish). A biztosítási technikák megóvhatnak téged akkor, amikor a piac ellened mozog. Légy tisztában vele, hogy nincs örökös emelkedés. Ha ezt észben tartod, nem érhet kellemetlen meglepetés.

Tájékozódj a piaci mozgásról: Folyamatosan kutasd, hogy milyen események képesek rángatni a piacot. Legyél naprakész a pénzügyi kiadványok terén, és böngészd rendszeresen a vonatkozó weboldalakat! A friss tudással mindig egy lépéssel a konkurenseid előtt járhatsz.

Tanulmányozd a kereskedési előzményeket: A különböző grafikonok, diagrammok, és kapcsolódó kereskedési adatok a segítségedre lesznek. Keresd a szezonalitást, illetve az ismétlődő mintákat, melyeket sorvezetőként használhatsz a kereskedés során. Figyeld az elmúlt hetek, hónapok mozgásait, és olyan kulcs lesz a kezedben, mely a siker ajtaját nyitja.

Légy tisztában a „stop-loss” és „limit order” kifejezésekkel: A kereskedelmi megrendelések nyomon követése szerves részét képezik a kereskedő általános stratégiájának.

Tanuld meg türelemmel kezelni az érzelmeidet, hogy elkerüld a pánikot: A pénzpiac világában gyakran az irracionális félelem, és kapzsiság uralkodik a rövidtávú haszonszerzésnek alárendelve. Ahelyett, hogy csatlakoznál a tömeghez, inkább tartsd szemmel azt, és tanulj a tévedéseiből! Minden körülmények között ragaszkodj a tervedhez, légy fegyelmezett és türelmes! Tudod, az okos ember más hibájából tanul.

Minimalizáld a tranzakciós költségeidet: Ne feledd, hogy a kereskedelmek jellemzően aktívak és rövidek, így a tranzakciós költségeid könnyen az egekbe szökhetnek. Az aktív kereskedések jelentős ügynöki költségeket hordozhatnak magukban még az internet alapú brókercégeknél is. Igyekezz felfedezni azokat a kereskedőcégeket, ahol alacsony jutalékkal dolgoznak.

A „készlet béta” megértése: Egy állomány volatilitása kiemelkedő szempont egy kereskedő számára. Minél inkább masszívabb egy készlet, annál inkább esélyes a felfelé és lefelé történő kilengésre. Éppen ezért egy kereskedőnek folyamatosan nyomon kell követnie az adott állomány béta-rendszerét. Ezt a rendszert úgy mérik, hogy ha például az index 10 százalékkal esik, akkor a szóban forgó készlet 20 százalékos csökkenésével kalkulálnak.

Tanulj a tapasztalt kereskedőktől: Végül, de közel sem utolsó sorban, figyeld a nagyokat! A kereskedés – ahogyan minden más is – egy élethosszig tartó tanulás. Sose szégyellj új ismeretekkel gyarapodni, illetve olyan legendáktól ellesni néhány trükköt, mint például Jesse Livermore.

Dióhéjban ezek lennének a tanácsaink a kereskedés alapszabályait illetően.

Ne felejtsd el a halhatatlan Will Rogers szavait:

Ne kockáztass! Vigyázz a magtakarításodra, jól fektesd be, tartsd meg az emelkedésig, majd adj el! Ha valami nem mozdul felfelé, akkor ne vásárolj!

Tanulj, tanulj és tanulj! Egyetlen nagyágyú sem született eleve elrendelt tudással, senki sem szívta magába az ismereteket az anyatejjel. Tanulj meg uralkodni magadon, és ne engedd elhatalmasodni az olyan kényes érzéseket, mint a türelmetlenség vagy a kapzsiság.

[cta id=”489″ vid=”0″]

Facebook Hozzászólás

You May Also Like

About the Author: Muladi Péter

Vélemény, hozzászólás?