Szeretnél pénzt keresni a Bitcoin kereskedésben? Mutatjuk, hogyan kezd el!

Szinte nem volt olyan gazdasági hír az elmúlt években, melynek középpontjában ne a Bitcoin hihetetlen mértékű szárnyalásáról lett volna szó. Nem meglepő hát, hogy az elektronikus fizetőeszköz még a tapasztaltabb kereskedők figyelmét is felkeltette, és már nem is az a kérdés, hogy mikor lesz vége a Bitcoin láznak, hanem az, hogy hogyan lehet hozzájutni.

A világ első elektronikus pénzének – amely teljes mértékben kizárólag a virtuális térben létezik – megjelenését 2008. október 31-étől datáljuk. A Bitcoint (mely alatt mind a fizetőeszközt, mind pedig a mögötte lévő nyílt forráskódú szoftverhálózatot értjük) egy Satoshi Nakamoto nevű fórumozó bocsátotta ki. Érdekesség, hogy az azóta eltelt közel tíz év alatt sem derült fény a fejlesztő igazi kilétére.

A digitális fizetőeszközzel történő első kereskedés 2010 elején ment végbe, amikor is az amerikai Jacksonville-ben egy programozó 10.000 Bitcoint fizetett ki egy fórumon egy pizzáért. Azóta persze sok változás történt az elektronikus pénz piacán, és ma már az összeg töredékéért is komplett étteremláncokat vehetnénk. A Bitcoin árfolyama ugyanis szárnyal.

Miben más a Bitcoin, mint egy folyószámla?

Felmerülhet a kérdés, hogy miért is más a digitális fizetőeszköz, mint egy szimpla, bármelyik banknál nyitható folyószámla? Hiszen a tőkénk mindkét esetben a virtuális térben kerül elhelyezésre, az egyenleg lekérdezését, utalás indítását, fogadását pedig internet segítségével mi magunk is eszközölhetjük.

A leglényegesebb különbség az, hogy míg a hagyományos pénzt vagy bankjegyeket az állam bocsátja ki, addig a kriptovaluta felett nem őrködik központi szervezet. A Bitcoin szó szerint annyit ér, amennyit adnak érte. Ebben a pillanatban egészen pontosan 1 Bitcoin 2.194.736 Forintba kerül. A befektetők számára pedig a harmadik fél kiemelése a rendszerből igen csábítóan hat.

És hogy hol tárolhatod a kriptovalutádat? Az e-pénztárcádban, mely vagy a számítógéped merevlemezén, vagy online a weben, vagy pedig offline, úgynevezett vault szolgáltatásban testesül meg.

Hogyan juthatok Bitcoinhoz?

Ezután a kis áttekintés után térjünk is rá a lényegre: hogyan juthat hozzá valaki a világ legismertebb kriptovalutájához? Bitcoint többféle módon is beszerezhetsz. Egyrészt úgynevezett bányászattal, másrészt pedig vásárolhatsz is magadnak.

A Bitcoin bányászat

A bányászat során a számítógépek erőforrásait felhasználva bonyolult matematikai műveleteket kell megoldani. A műveletek megoldására roppant nagy kapacitású, sokszor kifejezetten bányászat céljára épített számítógépeket használnak.

A bányászok egy-egy megoldott feladatért, más szóval hash generálásért meghatározott mennyiségű Bitcoint kapnak jutalmul. A gond csak az, hogy a rendszerben található Bitcoinok száma véges, így kibányászásuk is egyre nagyobb erőforrást igényel.

A másik út a Bitcoint vásárlása

Ezt kétféle módon teheted: vagy keresel egy olyan magánszemélyt, aki valós pénzre szeretné váltani digitális fizetőeszközét, vagy pedig keresel egy a Bitcoin kereskedés területén jártas hivatalos váltót. Figyelem! Soha ne utalj ismeretlen személynek látatlanban pénzt! Amennyiben úgy döntesz, hogy magánszemélytől vásárolsz digitális fizetőeszközt, úgy igyekezz személyes találkozón lebonyolítani az üzletet.

Noha jelenleg a Bitcoin kereskedés jövedelmező befektetésnek tűnik, ne felejtsd el, hogy nem létezik kizárólag nyereséget termelő kereskedelmi stratégia. Mielőtt bevásárolnád magad a Bitcoin piacra, olvass utána a kriptovalutát érintő legfrissebb gazdasági híreknek, állíts fel kereskedelmi tervet, dolgozz ki egy stratégiát, melyhez konzekvensen tartod magad.

[cta id=”489″ vid=”0″]

Facebook Hozzászólás

You May Also Like

About the Author: Muladi Péter

Vélemény, hozzászólás?