Stabilizálódni látszódnak az amerikai tőzsdék

A korábbi amerikai-kínai kereskedelmi feszültségeket követő meredek esés után a múlt héten már stabil számokat mutattak a tengeren túli kontinens piacai. A Dow Jones index hozzávetőleg 0,3 százalékkal, míg az S&P 500 kevesebb mint 0,2 százalékkal csökkent, ami az előzmények ismeretében jó eredménynek számít.

A meghatározó piacok rövid elemzése

A tech-ben érdekelt Nasdaq rövid ideig a pozitív tartományba is bevágott, és a kereskedés végén 0,4 százalékkal értek többet a papírjai. Történt mindez annak a tükrében, hogy az európai piacokon megállt, sőt, esett is a fellendülés: egyes piacokon hatalmas kilengések voltak tapasztalhatók.

Londonban az FTSE 100 3,2 százalékkal, illetve több mint 200 ponttal csökkent, ami a legalacsonyabb érték az elmúlt két év során. Azonban a párizsi és frankfurti tőzsdéken sem volt jobb a helyzet, amik hozzávetőleg 3,5 százalékos csökkenést mutattak.

A kanadai piacokon a Huawei pénzügyi vezetőjének botránya keltett aggodalmat, az északi ország befektetői attól tartanak, hogy az Egyesült Államok és Kína között folytatott gazdasági csatározások kiújulnak, és magasabb szintre lépnek.

Michelle Fleury elemzése

A BBC gazdasági elemzője úgy véli, hogy az amerikaiak még mindig tartanak a kereskedelmi háború okozta károktól, a központi bank kamatemelésétől, illetve Nagy-Britannia EU-ból történő kilépésétől. Érdekes mozzanat, hogy az Egyesült Államok lakossága annyira figyelemmel kíséri a Brexit alakulását, hogy szinte a hétköznapi gondolkodásuk részévé vált, sőt, markáns véleményük is van azzal kapcsolatban.

A legnehezebb kérdés jelenleg az – folytatta az elemzést Fleury –, hogy miként reagál a piac a közeljövőben. Vajon a jelenlegi pillanatnyi stabilitás kitart, emelkedni kezd, vagy visszaesik. A Wall Streeten mindenesetre sokan reménykednek, és az elmúlt napok kedvező eseményeit piaci korrekcióként fogják fel, és növekedésre számítanak.

A BBC elemzője úgy fogalmazott, hogy a piacok pszichológiája most különösen kiszámíthatatlan, sok minden függ attól, hogy a befektetők miként érzékelik a globális gazdasági növekedés kilátásait. A háttérben pedig mindig ott van a nagy játékos, akiről eddig még nem esett szó: Oroszország.

Az olajárak múlt héten esni kezdtek az Opec olajtermelő nemzetek bécsi találkozója alatt. A tagok ugyan beleegyeztek abba, hogy csökkentsék a termelést, azonban ehhez Oroszországnak is kötelezettséget kellene vállalnia. Az oroszok vélhetően tökéletesen tisztában vannak vele, hogy a nyugati piacok nem szeretik a bizonytalanságot, ezt a kártyát pedig borítékolhatóan ki fogják játszani, azaz addig húzzák-halasztják a megállapodást, amíg csak képesek rá.

A befektetők reagáltak az új amerikai kereskedelmi hiányra is, számolva az áruk és a szolgáltatások import- és exportkülönbségével. A szakadék igen nagyra, októberben 55,5 milliárd dollárra emelkedett. Ez annak köszönhető, hogy a főbb piacok – így Kína, az Európai Unió és Mexikó – kevesebb amerikai terméket és szolgáltatást vásárolt a mért időszakban.

A nehézségeket tovább tetézte, hogy mind a három piac védővámokkal sújtotta az Egyesült Államok árucikkeit a Donald Trump által kivetett kereskedelmi adók megtorlásaként.

A jelenlegi amerikai piaci stabilitást tehát érdemes a fentiek tükrében is szemügyre venni. Ahogy a BBC gazdasági elemzőjének szavaiból is kiderül, számtalan olyan momentum ütheti fel a fejét, ami egy pillanat alatt megboríthatja az Egyesült Államok tőzsdéit. Ezek a momentumok pedig külön-külön is beüthetnek, de még valószínűbb, hogy csőstől fognak a piacok zuhanni.

[cta id=”489″ vid=”0″]

Facebook Hozzászólás

You May Also Like

About the Author: Muladi Péter

Vélemény, hozzászólás?