Robert Hannigan: A Facebook veszélyezteti a demokráciát

Robert Hannigan, a brit hírszerzési ügynökség (GCHQ) korábbi vezetője egy a BBC-nek adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy a közösségi médiaóriást jobban érdekli a tagok személyes adatainak hasznosítása, mint a magánélet védelme.

Magyarán szólva, az üzlet mindenek előtt való, még abban az esetben is, ha sérülnek az egyes felhasználók személyiséghez fűződő jogai. A brit kormány és a fegyveres erők hajdani információvédelmi szakembere mindezt azután hangsúlyozta, hogy képviselők egy csoportja felhívta a figyelmet a Facebook feltűnő érdeklődésére a felhasználók adatai iránt. Bírálat érte Mark Zuckerberg közösségi oldalát a hamis hírek kezelésére adott válaszok hiánya miatt is.

A Facebook nem egy jótékonysági egylet

Robert Hannigan a BBC Radio Today című műsorában elmondta, hogy a Facebook minden látszat ellenére nem egy mézes-mázas, ingyenes jótékonysági szolgáltatás. Sokkal inkább egy kőkemény, profitorientált nemzetközi vállalat, ahol a globális hirdetők milliárdokat költenek el. A hirdetők pedig a befektetett pénzükért a felhasználók adatait kapják cserébe.

Arra a felvetésre, hogy a Facebook veszélyt jelent-e a demokráciára Hannnigen határozott igennel felelt. Potenciális veszélyt jelent, a Facebook szabályozhatatlanná vált. A monopolhelyzetben lévő nagyvállalatok képtelenek önmagukat szabályozni, ezért a reformoknak kívülről kell érkezniük – emelte ki az egykori hírszerzési vezető.

Botrányokkal tarkított év

Mint ismert, a Facebook botrányokkal, kongresszusi meghallgatásokkal és negatív hírekkel tűzdelt évet tudhat maga mögött. Mark Zuckerberg és helyettesei kiszivárgott e-mailjeinek tanúsága szerint a Facebook titkos megállapodások részeként egyes fejlesztőknek különleges hozzáférést biztosított a felhasználók adataihoz.

Mindezt a Digitális, Kulturális, Média és Sportbizottság is megerősítette, amikor közzétette a belső dokumentumok gyorsítótárából kinyert információkat. A bizottság arra is felhívta a figyelmet, hogy a Facebook a lehető legnehezebbé tette az androidos felhasználók számára az alkalmazással kapcsolatos adatvédelmi változások tisztánlátását.

A Huawei-botrány

Robert Hannigen az interjúban aggodalmát fejezte ki a Huawei távközlési vállalattal kapcsolatban. Mint ismert, a cég pénzügyi vezetőjét nemrégiben Kanadában őrizetbe vették, majd letartóztatták. A vádakat ugyan nem hozták nyilvánosságra, de a sajtó úgy tudja, hogy a Huawei megsértette az Iránnal szemben hozott szankciók betartását.

Hannigan arra a felvetésre, hogy Kína a Huawei technológiáját kémkedésre használná úgy felelt, hogy kétségtelenül tapasztalható egyfajta növekvő hisztéria a kínai technológiával szemben. Különösen a fejlesztésekben élenjáró Huawei szokott az összeesküvés elméletek középpontjába kerülni. Ezzel kapcsolatban indulatmentes, nyugodt megközelítést kell tanúsítanunk – emelte ki az egykori hírszerző.

A Huawei rendszereiben nem található semmiféle rosszindulatú háttértár, noha tény, hogy a vállalat internetes biztonsági protokolljával, illetve mérnökeivel adódtak problémák. Ha nem sajnálja, bárki szétszerelheti a telefonját, és saját szemével győződhet meg róla, hogy abban nincs kémkedésre alkalmas periféria.

Józan ésszel belegondolva a piacra engedés előtt vélhetően ezt meg is tették a jelenlegi hírszerzés technológiai szakemberei. Ha pedig találtak volna bármit, ami nemzetbiztonságilag kockázatot jelenthet, akkor vélhetően most nem lennének az Egyesült Királyság és más országok boltjainak polcain a Huawei termékei.

[cta id=”489″ vid=”0″]

Facebook Hozzászólás

You May Also Like

About the Author: Muladi Péter

Vélemény, hozzászólás?