Rég nem látott mélységekben az árfolyam! Kipukkadt a Bitcoin-lufi?

Néhány hete, hónapja még minden gazdasági hír a Bitcoin kriptovaluta szárnyalásától volt hangos. Számtalan kereskedői fórumot pro és kontra hangzottak a hírek a digitális fizetőeszköz vásárlásáról. Egyesek úgy vélték, hogy az egekbe szökő ár ellenére is megéri befektetni, mások épp óva intettek ettől.

Most a Bitcoin-láz kifulladni látszik

Tavaly decemberben a legnépszerűbb kriptovaluta történelmi magaslatokba szökkent. Ekkor egyetlen Bitcoin 19.811 Dollárba, azaz hozzávetőleg 5 és félmillió Forintba került. Nem csoda, hogy még a pénzügyekben járatlan laikusok is hirtelen kriptovalutába szerették volna fektetni a megtakarításukat. Pláne úgy, hogy a Bitcoin szárnyalása megállíthatatlannak látszott. Három hónap alatt közel a nyolcszorosára növekedett az értéke.

A szakértők óvatosságra intettek

Alig félév telt el az árfolyamcsúcs óta, és a legnépszerűbb digitális fizetőeszköz lendülete megtörni látszik. Erre pedig a szakértők figyelmeztettek: hangsúlyozták, hogy felelőtlenség a rövidtávú meggazdagodás reményében nagy összegeket fektetni a Bitcoinba. Az e-pénz ára a héten 6000 Dollár alá csökkent, és a piacon megjelentek a kisebb kriptovaluták is, melyek jelenléte az elemzők szerint a megingott bizalmat jelenti a Bitcoin irányában.

Azonban úgy tűnik, hogy a Bitcoin szárnyszegése a többi digitális fizetőeszközt is érzékenyen érinti. A teljes kriptovaluta állomány hozzávetőleg 190 milliárd Dollárra csökkent. Ez pedig igen érzékeny veszteség annak tükrében, hogy januárban még 835 milliárd Dollár volt.

Történt mindez annak ellenére, hogy a kriptovaluta tulajdonosok júliusban megpróbáltak új befektetőket bevonzani a digitális pénzek piacára. A jelek szerint a virtuális környezet azonban már korántsem annyira kecsegtető a befektetők számára, mint volt az félévvel ezelőtt.

Miért torpant meg a Bitcoin?


Mivel a Bitcoin – és a legtöbb kriptovaluta – mögött egy nagyon innovatív és újszerű technológia áll, mely szakértők szerint is forradalmasíthatja a jövő pénzpiacait, indokolt lehet a kérdés, hogy miért zuhant be az árfolyam?

Úgy tűnik azonban, hogy mind a lenyűgöző technológia, mind a decentralizált pénzügyi rendszer, mind pedig a bankok kihagyása a tranzakciókból hidegen hagyja az embereket. Nagyon valószínűnek látszik, hogy az egyetlen dolog, ami befektetésre motiválta az embereket, az nem más, mint a rövidtávú meggazdagodás reménye.

Ez pedig valahol érthető is: Az átlagemberek a haszon érdekében fektetik be megtakarított pénzüket, nem pedig valami homályos, érthetetlen bitláncolatok csodálata miatt.

Jól látható mindez a Bitcoin árfolyamtörténetéből is

A vásárlásra való hajlam ugyanis akkor ugrott meg, amikor a kriptopénz árfolyama meredeken emelkedni kezdett. Ennek a folyamatnak pedig az ellentéte is megfigyelhető. Amikor a Bitcoin árfolyama 2018 év elején zuhanásnak indult, akkor az emberek érdeklődése is egyre inkább csökkenni kezdett.

Azonban ennek a fellendülésnek, majd leáldozásnak van egy másik olvasta is, mely szerint a Bitcoin köszöni szépen, de jól van. Nem történt egyéb ugyanis, minthogy azok a kiábrándult befektetők, akik hamar és nagyot szerettek volna szakítani a digitális pénz szárnyalásával, egyszerűen eltűntek a piacról. Mindez abból is kitűnik, hogy a Bitcoin árfolyama most hozzávetőleg a nagy láz előtti szinten van.


Ez pedig azt is jelenti, hogy a Bitcoin piacán maradtak azok a befektetők, akik valóban érdeklődnek a technológiában rejlő lehetőségek iránt is, nem pusztán a rövidtávú meggazdagodás motiválja őket. Mindez a jövőre nézve jót fog tenni a legnépszerűbb digitális fizetőeszköznek.

[cta id=”489″ vid=”0″]

Facebook Hozzászólás

You May Also Like

About the Author: Muladi Péter

Vélemény, hozzászólás?