Mit jelent pontosan az offshore?

Ha szó szerint lefordítod, azt jelenti, parton túli. Noha ezzel nem kerültünk túl közel a magyarázathoz, sejtheted, hogy az offshore valami olyan kifejezést jelent, ami nem a közeledben zajló tevékenységre utal.

 

De mi köze ennek a gazdasághoz, és miért ült be a fejekbe negatív előjellel?

Az offshore olyan vállalkozás létrehozását jelenti, mely a bejegyzett országban semmi nemű gazdasági tevékenységet nem folytat. Az adott országban történő cégbejegyzés kizárólag adóoptimalizálási, jövedelem eltitkolási célzattal történt.

Bűncselekmény egy offshore céget létrehozni?

Habár a különböző hírcsatornákon nagyrészt negatív előjellel halljuk említeni, azonban az offshore önmagában nem törvényszegés. Csak egy példa: Magyarország is adókedvezményeket biztosít az itt letelepedő, hazánkat választó külföldi vállalkozásoknak. Hogy miért éri ez meg? Azért, mert cserébe a külföldi cég munkahelyeket termet, településfejlesztéseket végez, infrastruktúrát ad a városnak.

Gondolj csak a Mercedes kecskeméti jelenlétére. A vállalat szerepet vállal a térség oktatási fejlesztésében, az intézmények modernizációjában, de részt vesz a környezetvédelemben, a helyi kultúra támogatásában is. Tipikus win-win helyzet, azaz a gyáróriás jelenlétével mindenki nyer.

A probléma ott kezdődik, ha a külföldön létrehozott céget a tulajdonos (vagy tulajdonosok) jövedelem eltitkolásra, illetve adócsalásra használja. Ez viszont már büntetőjogi kategória.

Az Európai Unió az offshore tevékenységet, illetve az adóelkerülést veszélyesnek, a gazdaságra nézve káros kimenetelűnek tartja, így minden eszközzel küzd ellene.

Az offshore előnyei

A bejegyzés előtt álló cégeknek minimális adminisztrációs elvárásoknak kell megfelelniük. A bejegyzési folyamat gyors és felszínes. Általában nagyon alacsony elvárású vagy egyáltalán nincs beszámolási, számadási kötelezettség. A vezető tisztviselők, illetve a tulajdonosok adatai nem nyilvánosak, így azokat az adott ország nem is bocsátja rendelkezésre.

Az offshore cégeket a jövedelem-, illetve adóelkerülésen túl magánvagyon kimentésére, jármű- és ingatlanvásárlásra, külkereskedelmi ügyletek bonyolítására is használják. Ritkán ugyan, de előfordul az is, hogy az offshore cég működtetése presztízsből történik. Egy szingapúri vagy amerikai cég ugyanis jól hangzik a piacon, még akkor is, ha egyébként a háttérben semmiféle gazdasági tevékenységet nem folytat.

Sokszor félreértésre ad okot, de az adóparadicsomoknak is nevezett offshore országokban bejegyzett cégek nem teljes mértékben adómentesek. Számos ember azt gondolja, hogy az itt székelő cégek jegyzése, fenntartása, működtetése bruttó 0 Forintba kerül, de ez nem így van. Az viszont tény, hogy a megfizetendő adók és egyéb költségek sokkal alacsonyabbak a legtöbb országénál, ezért is választják szívesen a vállalatok.

Hol találhatók ezek az adóparadicsomok?

Jelenleg közel ötven olyan ország található világszerte, mely a klasszikus értelemben adóparadicsomnak számít, és jelentős megtakarításokkal kecsegtet az offshore cégek részére. Jellemzően a kisebb nemzetek nyújtanak otthont ezeknek a cégeknek, noha egy-két olyan nagyobb országot is találunk a sorban, mint az Egyesült Arab Emírségek vagy Oroszország.

A hírekbe jórészt Panama, a Kajmán-szigetek, a Seychelle-szigetek, Ciprus, a Bahamák, és a Brit Virgin-szigetek kerülnek említésre adóparadicsomként.

Ezek a helyszínek nem csak székhelyet, de a befektetések biztonságát, és magas fokú adatvédelmet is garantálnak az offshore cégek számára.

Facebook Hozzászólás

You May Also Like

About the Author: Muladi Péter

Vélemény, hozzászólás?