Mire jó az állampapír, és miért mondják biztonságosnak?

Úton-útfélen azt hallani, hogy az állampapír a lehető legbiztonságosabb befektetés. Noha nem jövedelmez túl sokat, cserébe a kockázat is szinte elhanyagolható.

De hogyan tud nekem fizetni az állam, és miért biztonságos? Mi történik akkor, ha egy állam csődbe megy?

Hogy megértsd az állam működését, gondolj rá úgy, mint egy átlagos háztartásra, melynek bevételei és kiadásai vannak. Egy család megkapja a fizetését, majd oszt-szoroz, hogy mire mennyi jut, kiegyenlíti a tartozásait, finanszírozza a rezsit. Egy ország kapcsán sem működik ez másképpen, csak annak a pénzügyeit államháztartásnak nevezzük.

Gazdasági kisokos - Mi a tőzsde, és hogyan működik

Miért szükséges az államnak hiteleznie?

Elég gyakran megesik, hogy egy ország tovább nyújtózkodik, mint a takarója elér. Azaz többet költ, mint amennyi bevétele keletkezik. (Honnan van egy államnak bevétele? Például a fizetésed utáni adódból, a termékek utáni forgalmi adóból, a különböző díjakból, stb.) Ezt a bevétel-kiadás közti különbséget pedig valamivel pótolni kell. Ahogy egy háztartás – ha megszorul –, kölcsönkér a szomszédtól fizetésnapig, úgy az állam is hitelfelvétellel pótolja a hiányzó pénzt.

Az államkötvény annak igazolása, hogy az ország hitelt vett fel egy szervezettől vagy magánembertől. Ha tehát te államkötvényt vásárolsz, az azt jelenti, hogy kölcsönadsz az államnak, amely garanciát vállal arra, hogy a futamidő lejártát követően kamatostul visszafizeti neked. (Egyes esetekben a kamathoz már a futamidő alatt hozzájuthatsz.)

Az államkötvények változó futamidejűek, negyedévtől 30 éves lejárati idővel szoktak rendelkezni. Jól gondolod: minél többet forgatja az ország a pénzed, annál nagyobb kamatot törleszt neked érte. Az államkötvény értékének visszafizetésére az állam kötelességet vállal, ez pedig sokkal erősebb még a banki garanciánál is. Tehát az állampapír az egyik legbiztonságosabb befektetési forma.

De miért mondják olyan biztonságosnak?

Bizonyára sokat hallottál a gazdasági hírekben bankcsődökről, cégek fizetésképtelenségéről, nagyvállalatok pénzügyi gondjairól. Viszont feltételezem, hogy konkrét államcsődről keveset hallottál. Ez azért van, mert egy országnak rengeteg eszköze van arra, hogy finanszírozza magát: emelhet adókat, csökkenthet kiadásokat, értékesíthet a tulajdonában lévő földeket, ingatlanokat, vállalatokat, stb.

Egy állam tehát nagyon nehezen megy csődbe. Volt már rá példa a történelem során – és feltételezem lesz is –, de az, hogy egy állam tökéletesen fizetésképtelen legyen, az viszonylag ritka. Így ha állami garanciavállalás történt a pénzed visszafizetésére, akkor biztos lehetsz benne, hogy azt vissza is fogod kapni a vállalt időpontban.

Milyen típusú állampapírok vannak?

Egyrészt léteznek kizárólag a lakosság számára kibocsátott állampapírok, másrészt vannak bárki által megvásárolható állampapírok. A bárki által megvásárolható papírokat nagyrészt intézmények, szervezetek, de más országok is vásárolhatják befektetésként. Mindkét típus lejárati ideje és kamatozása változó lehet. Jellemző azonban, hogy a lakossági állampapírok kamatozása magasabb, általában 3-4 százalék körül mozog.

Lényeges különbség a banki pénzlekötés és az állampapír vásárlás kamata között, hogy az utóbbi inflációkövető. Tehát, ha 3 százalék kamatra vásároltál államkötvényt, az infláció pedig 10 százalék, akkor 13 százalékot kapsz lejáratig minden évben. Ezt egyik bank sem fogja garantálni neked.

Amennyiben állampapírt szeretnél vásárolni, úgy azt megteheted a Magyar Államkincstár állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatain, illetve az elektronikus forgalmazási platformjain. A vásárláshoz értékpapír nyilvántartási-számlára lesz szükséged.

[cta id=”489″ vid=”0″]

Facebook Hozzászólás

You May Also Like

About the Author: Muladi Péter

Vélemény, hozzászólás?