Mikor érdemes kötvény helyet aranyat vásárolni?

Amikor a tőzsdei papírok, a globális gazdasági és geopolitikai folyamatok ingoványossá, kiszámíthatatlanná válnak, szükség lehet egy menekülőútra a befektetések kapcsán.

Egyszerűen fogalmazva: Amikor az Egyesült Államok tőzsdéje összeomlik, elérkezett az idő az aranyvásárlásra.

Lee Adler tőzsdei elemző rámutatott, hogy a költségvetési hiánnyal párhuzamosan a kincstári kötvénykibocsátás mintegy 100 milliárd dollárral növekszik havi szintre vetítve.

Ugyanakkor az amerikai központi bankrendszer (Fed) évi 600 milliárd dollárral emeli a QT programként ismert mérlegcsökkentést, ami önmagában havi 150 milliárd dollárnyi keresletet generál az amerikai kincstárjegyekre.

A tőzsdei szakember felhívta a figyelmet, hogy a magas kínálat és az alacsony kereslet következtében a hozamok emelkedhetnek ugyan, de a kereslet pangását valami módon kompenzálni szükséges. A gazdasági hátraarchoz azonban ürügyet kell találni, melyre egy tőzsdei összeomlás épp kapóra jönne.

A Fed prioritása: Készletek, kötvények, dollár

Az USA részvényei a hazai GDP 150 százalékát teszik ki. A szövetségi adóbevételek nagymértékben a tőkenyereségtől, az IRA disztribúcióktól, valamint a fogyasztásból származó adóbevételekből tevődnek össze. Ebből is kitűnik, hogy az amerikai részvénypiac kiemelt fontosságú az amerikai államháztartás és a fizetőképesség megítélése szempontjából.

Amennyiben az USA tőzsdéi rosszul teljesítenek, az adóbevétel-kiesést, így költségvetési hiányt jelent. A Fed mégsem engedheti el a kötvényhozamokat, mivel az magas kockázati kitettséget (leginkább az ingatlanpiac tekintetében) jelentene.

2017 végén a Fed azt tapasztalta, hogy a gyengébb dollár elkezdte magasabbra tolni a kötvények hozamát. Ezt ellensúlyozandó idén februárban olyan intézkedéseket hoztak, melyek hatására a dollár erősödni kezdett, a 10 éves kötvényhozamok pedig 3 százalék körül maradtak.

Az erős dollár azonban óriási nyomást helyez az ebben a valutában eladósodó globális piacokra, melyek így képtelenek törleszteni a felvett kölcsönöket. Törökország és Argentína még csak a kezdet, de intő jelként kell rájuk tekintenünk – húzta alá a pénzügyi szakember.

Mindezek mellett az erős dollár az amerikai multinacionális vállalatok külföldön megtermelt, majd dollárra átváltott bevételeire nézve is káros. Ezek pedig a tőzsdére nézve egyenként is veszélyes tételek, együttesen pedig akár összeomláshoz is vezethetnek.

A Kínával folytatott kereskedelmi háború csak olaj a tűzre

Túlzottan nem kell ecsetelnem, hogy a világ két legerősebb gazdasági hatalma között zajló kereskedelmi csatározások sem az USA, sem pedig a világ tőzsdéire nem tesznek pozitív benyomást. Ideig-óráig az Egyesült Államok ugyan fenn tudja tartani a látszatot, hogy ura a helyzetnek, ám Kína úgy nyilatkozott a vele szemben bevezetett védővámok kapcsán, hogy a válaszlépések nem fognak elmaradni.


A Fednek tehát ismét dollárerősítő intézkedéseket lesz szükséges hoznia, ami tovább növeli a feltörekvő országok fizetésképtelenségének kockázatát. Ez pedig ismét be fog gyűrűzni az amerikai tőzsdékre, mely ismét katalizátorként fog működni: az összeomlás elkerülhetetlen lesz.

Mindez pedig az befektetési arany és más nemesfémek piaci fellendülését (bullish) hordozza magában. Nem igazán érte el a híradások ingerküszöbét, mindenesetre sokat sejtető információ, hogy Oroszország és Kína rohamtempóban kezdte növelni az aranykészletét.

Összefoglalva: Az amerikai gazdasági folyamatok, a dollárt erősítő intézkedések, továbbá az USA-Kína kereskedelmi háború a globális tőzsdék összeomlásának kilátását hordozza magában. Ezek pedig várhatóan emelni fogják az arany és más nemesfémek iránti keresletet.

[cta id=”489″ vid=”0″]

Facebook Hozzászólás

You May Also Like

About the Author: Muladi Péter

Vélemény, hozzászólás?