Latin-Amerika várható gazdasági kilátásai a 2019-es évre

Elemzők szerint a 2018-as nehéz, kaotikus és zajos választási ciklussal tarkított hónapjai után az idei év kedvezően alakul a latin-amerikai gazdaság számára.

A regionális növekedés – Venezuela kivételével – várhatóan 2,3 százalékkal emelkedik

A brazil munkaerőpiac javulásának hatása, Chile és Peru gyorsuló növekedése a terület gazdasági lendületét erősítheti, azonban a kemény argentin intézkedések és Ecuador hitelfinanszírozási nehézségei némileg árnyékolhatják a töretlen előremenetelt.

Chile hullámzása

A harmadik negyedévi gazdasági lassulást követően Chilének össze kell szednie magát. Noha az ország növekvő bányászati kitermelése optimizmusra adhat okot, szakértők szerint ez önmagában nem lesz elég a gazdasági mutatók feltornázására.

Reménykedésre enged következtetni az adórendszer átalakítása, mely ösztönzőleg hathat a befektetési tevékenységekre. Előrejelzések szerint a chilei GDP 3,3 százalékkal növekedhet az idei évben, ami 0,1 százalékpontos csökkentés jelent a tavalyi előrejelzéshez viszonyítva.

Kolumbia és a költségvetési célok

A tartós olajárnak és a nagyobb beruházásainak köszönhetően Kolumbia gazdasága 2019-ben várhatóan némileg erősödni fog. A piacbarát politika erősítheti az üzleti bizalmat, ez pedig további jelentős beruházásokat szülhet.

Az infláció még az emelkedő nyersanyagárak és a gyenge fizetőeszköz ellenére is a 2,0–4,0 százalékos céltartományon belül maradt, ami az idei évben is kitarthat. A FocusEconomics elemzői 2019-ben 3,2 százalékos GDP növekedést várnak Kolumbiától.

Ezt némileg lefelé tolhatja az a tény, hogy a kormány számára kihívást jelent a közép távú költségvetési célok teljesítése, valamint az államadóság csökkentése.

Peru kilátásai

A befektetői bizalomnak, a szilárd hitelezési kedvnek, az optimális üzleti környezetnek és a növekvő infrastrukturális kiadásoknak köszönhetően az elkövetkező évben Peru várhatóan megnöveli hosszú távú beruházásait. Ezek, továbbá a mérsékelt infláció, a növekvő bérek, a kedvező foglalkoztatottság és fogyasztói kiadások jelentős gazdasági növekedést jeleznek előre az ország számára.

Peru államháztartása jó állapotban van, ami biztosítja a kormány fiskális mozgásterét, a nemzetközi tartalékok pedig védőhálót biztosítanak a tőkekiáramlások ellen. A FocusEconomics előrejelzései szerint Peru 3,8 százalékos GDP bővüléssel számolhat a 2019. esztendőben.

Ecuador Kína miatt kerülhet nehéz helyzetbe

A latin-amerikai ország (leginkább a Kínával kötött olajkölcsönökkel összefüggésben) a külső finanszírozású adósságterhének súlyát nyögi. Moreno elnök bejelentette, hogy országa újra kívánja tárgyalni az adósság feltételeit, a költségvetési hiány csökkentése érdekében pedig visszavágta a kiadásokat.

Az intézkedések következtében Ecuador gazdasága várhatóan csökkenő pályára lép a 2019-es évben. Mindehhez hozzájárulnak az apadó fogyasztói kiadások, a gyorsuló infláció és a gyér hitelezési kedv is.

Mexikó és az USMCA

Az elemzők egybehangzó véleménye szerint Mexikó rövid távú gazdasági növekedési kilátásai nem túl kecsegtetők. Az előrejelzések szerint a befektetési kedv lanyhulni fog az új, cégek adminisztrációjával kapcsolatos intézkedések következtében. A FocusEconomics 0,1 százalékponttal csökkentve 2,1 százalékra módosította az ország növekedési előrejelzését.

Bizalomra adhat azonban okot az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada között létrejött gazdasági megállapodás (USMCA), melytől hosszú távon az export erősödését várják a szakemberek.

[cta id=”489″ vid=”0″]

Facebook Hozzászólás

You May Also Like

About the Author: Muladi Péter

Vélemény, hozzászólás?