Lassuló kínai gazdaság: Kezdhetünk aggódni?

Egyre erősödnek azok a repedések az ázsiai ország gazdaságán, amit a háttérben húzódó kereskedelmi csatározások csak tovább feszítenek.

Aggodalomra adhat okot továbbá az a tény is, hogy a tavalyi évben a kínai tőzsde produkálta a világ leggyengébb eladását, és 28 százalékos veszteséggel zárta a 2018-as esztendőt.


Az év első hetében az Apple úgy nyilatkozott, hogy az ázsiai ország lassú értékesítése nem felel meg az elvárásoknak, ez pedig meredek esést produkál a globális részvénypiacon. A technológiai óriás nincs egyedül ezzel a kijelentésével.

A közelmúltban számos nagyvállalat Kína gazdasági lassulására hívta fel a figyelmet, valamint aláhúzták azt is, hogy az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi adok-kapok hatásai már kitapinthatók. Akik pedig felemelték a szavukat a már említett almás cég mellett, az a General Motors, a Ford, a Fiat Chrysler, illetve a luxus autógyártásban érdekelt Jaguar Land Rover.

Közeleg a tél

Robin Li – a legnépszerűbb kínai internetes kereső, a Baidu vezérigazgatója – a Trónok harca sorozat emblematikus mondatával intette óvatosságra alkalmazottait: Közeleg a tél. Azaz az ország gazdasága lassan-lassan kezd befagyni.

Az ázsiai ország gazdasági növekedése ugyan lassult az elmúlt években, de a 6,5 százalékos növekedés globális szinten még így is kimagaslónak tűnhet.

Gazdasági szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a szám kissé megtévesztő, mert az elmúlt 20 évben Kína és a fejlett országok nem ugyanonnan indultak. Magyarán szólva: az ázsiai országnak bőven volt mit behoznia.

Most úgy tűnik – állítják a gazdasági szakemberek – hogy Kína gazdasága nemcsak megtorpant, de tartósan lassuló pályára is lépett. Az elmúlt hét adatai szerint a gyártási tevékenység, az új megrendelések, és a kiskereskedelmi forgalom is csökkent. Ezek pedig már a visszavetettség biztos jelei.

A kínai gazdaság kihívásai

George Magnus, az Oxfordi Egyetem Kínai Központjának kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy hosszú távon komoly gazdasági gondokat fog okozni a kereskedelmi szabályozás hiánya. A belső kereskedelem – véli a szakértő – még csak-csak megáll a lábán, azonban az országon kívüli üzleti tevékenység fenntarthatatlan egyezményes szabályzók beiktatása nélkül.

George Magnus ilyen szabályzók hiányaként rótta fel a hitelezők átláthatatlan adminisztrációját, a számítógépes kémkedést és a szellemi tulajdon igen tág keretek közötti értelmezését. (Azaz a termékmásolást.)

A bekövetkezett gazdasági lassulás hatásai sokkal érzékenyebben fogják érinteni Kínát, mint ahogyan azt az elmúlt 10 vagy 20 évben megszokhatta. A századfordulón az ország ugyanis a globális gazdasági tevékenység csak mintegy 7 százalékát tette ki. Ez a szám idén az előrejelzések szerint 19 százalék lesz. Mindez azért is lehetséges, mert a kínai ipar szorosan integrálódott a nemzetközi ellátási láncolatba, ezzel pedig a világ második legnagyobb gazdaságává vált.

Az acél, a réz, a szén, a cement, illetve a sertéshús globális piacának 50 százalékát Kína adja – emelte ki az Oxfordi Egyetem kutatója. Éppen ezért egy recesszió sokkal nagyobb rombolást végezne az országban, mint az tette 10-20 évvel ezelőtt.

George Magnus azonban nyugalomra int. Szerinte nem szabad a félelmeket túlbecsülni, hiszen – ahogy fogalmazott – Kína nem fog egyik pillanatról a másikra szakadékba esni. A jelek lassuló gazdasági növekedést mutatnak, amit az ázsiai ország szakembereinek kezelniük kell. Senkinek nem érdeke ugyanis, hogy a következő gazdasági világválság Kínából induljon ki.

Facebook Hozzászólás

You May Also Like

About the Author: Muladi Péter

Vélemény, hozzászólás?