Kína megelégelte a védekező szerepet a kereskedelmi háborúban

Donald Trump amerikai elnök várhatóan újabb, mintegy 200 milliár dollár értékű kínai termékre fog védővámot kiszabni. Peking a továbbiakban nem elégszik meg a passzív védekezőszereppel az Egyesült Államokkal folytatott, egyre inkább kiszélesedő kereskedelmi háborúban – írja egy kínai napilapra hivatkozva a CNBC.


Peking kilátásba helyezte a washingtoni gazdasági egyeztetések lemondását is, ha a Trump-adminisztráció tovább halad a vámemelések útján. Egy vezető kínai gazdasági tanácsadó úgy fogalmazta meg a kialakult helyzetet: Kína nem bocsátkozik tárgyalásokba a fegyverrel, ami a fejére szegeződik.

Mint ismert, az Egyesül Államok két ízben – júliusban 34 milliárd dollár, augusztusban 16 milliárd dollár értékű termékre – vetett ki büntetővámot Kínával szemben. Peking hasonló mértékű ellenlépést foganatosított az USA ellen.

A két ország kereskedelmi háborúja az elmúlt hónapokban alapjaiban rázta meg a globális pénzügyi piacokat, a kereskedelmi csörteváltást aggódva szemlélik a befektetők.

Némi bizakodásra adott okot, hogy a világ két legnagyobb gazdasága előrelépést tett a kereskedelmi csatározások lezárása érdekében. Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma vezető kínai tisztségviselőket – köztük Liu Hee alelnököt – hívott tárgyalóasztalhoz.

Az egyeztetések azonban most úgy tűnik, azelőtt megrekednek, hogy elkezdődtek volna, Peking ugyanis nehezményezi a Trump által belebegtetett újabb szankciókat.

Kereskedelmi megoldások helyett újabb adok-kapok

Az Egyesült Államok megpróbálja fokozni a feszültséget, hogy jobb pozíciói legyenek a tárgyalóasztalnál. Nem maradunk tétlenek, és ellentámadásba lépünk – írja a kormányzó Kommunista Párt kínai nyelvű napilapja, a Global Times.

Lou Jiwei kínai pénzügyminiszter egy pekingi fórumon kifejtette, hogy a tarifák emelése mellett az ázsiai ország is korlátozza azon áruk, nyersanyagok és alkatrészek exportját, amelyekre az amerikai feldolgozóipar támaszkodik.

Egy a fórumon jelenlévő, fehér házi szálakkal is rendelkező meghívott úgy nyilatkozott, hogy a döntés kijózaníthatja és önvizsgálatra sarkallhatja Washingtont a kulcsfontosságú technológiák kínai exportja kapcsán.

Lou Jiwei megközelítése kétes érzelmeket táplálhat az amerikai kormányban – húzta alá a személyét felfedni nem kívánó titokzatos résztvevő.

Donald Trump elnök továbbra is nagyobb piaci nyitást követel Kínától az amerikai vállalatok előtt, továbbá Peking határozott fellépését az amerikai szellemi tulajdon eltulajdonításával szemben. (Magyarán szólva az Egyesült Államok számára dollár milliárdos károkat okozó termékhamisítások leállítását.)

Trump azt is nehezményezi, hogy Kínának mintegy 375 milliárd dolláros kereskedelmi mérleg többlete mutatkozik az Egyesült Államokkal szemben, ez a többlet pedig az amerikai technológiák és szellemi tulajdonok jogosulatlan megszerzésén alapul.

[cta id=”489″ vid=”0″]

Facebook Hozzászólás

You May Also Like

About the Author: Muladi Péter

Vélemény, hozzászólás?