Kína, Kanada és Mexikó teszi tönkre az amerikai gazdaságot?

A politikai döntéshozók és közgazdászok igyekeznek szemmel tartani az USA kereskedelmi politikáját, különösen ha Kínáról, Kanadáról és Mexikóról van szó.

Sikerülhet-e azonosítani és kézben tartani a változásokat? Milyen hatással lehetnek a kereskedelmi embargók az amerikai államra, és milyenekre az egyes háztartásokra?

Ha az árubehozatal olyan országokra koncentrálódik, melyekkel kapcsolatban kereskedelmi aggályok merülnek fel, akkor az negatívan csapódik le a háztartásokban. Pusztán azért, mert ezek felverhetik a kiskereskedelmi árakat, amit végső soron a fogyasztók éreznek meg. Erre pedig már jelentős közgazdászok is figyelmeztettek.

Hasonlóképpen működik a séma az export tekintetében is. Ugyanis a kereskedelmi embargók, védővámok, egyéb büntetések visszaszoríthatják a külföldi árufelvételt. Ami pedig kihatással van a terméket előállító cégekre és munkavállalókra. Magyarán szólva a kereslethiány következtében vállalkozások mehetnek tönkre, és munkahelyek szűnhetnek meg.

Milyen nagy a baj az importtal kapcsolatban?

A probléma a bevezetőben említett három ország kapcsán igen jelentős. 2017-ben a Kínából behozott áruk a teljes import 22 százalékát, míg a Kanadából és Mexikóból származott termékek a 13 százalékát tették ki. Ez azt jelenti, hogy tavaly az Egyesült Államok összes behozatalának közel fele ebből a három országból származott.

A gondokat tovább tetézi, hogy a lakossági fogyasztási cikkek 35 százaléka, a személyi számítógépek 62 százaléka, míg a mobiltelefonok 80 százaléka Kínából származik. Ha ehhez még hozzávesszük azt is, hogy az ázsiai ország, illetve Kanada és Mexikó karöltve adják az USA járműbehozatalának 42 százalékát, akkor belátható, hogy a Trump-vezetés időzített bombán ül.

Legalábbis akkor, amikor egymást érve hozza az amerikai piacokat védendő büntetővámokat. Lehet az USA világ vezető gazdasági szuperhatalma, de mindez mit sem ér, ha az amerikai lakosság hiperérzékeny az árakra, és a boltok polcain az olcsó importárut keresi.

Mi a helyzet az export terén?

Azt azért senki ne gondolja, hogy az Egyesült Államok által kereskedelmi embargó alá vont országok karba tett kézzel figyelik az eseményeket. Kína például jelentős gazdasági válaszlépések foganatosítását helyezte kilátásba. Ez pedig igen érzékenyen érintheti az amerikai összeszerelőipart, melyek nagyrészt a kínai alkatrészekre támaszkodnak.

Másrészt az ázsiai ország soha nem volt kiemelt cél az amerikai exportáruk kapcsán, a teljes külföldre szállított javak mintegy 8-10 százalékát tette ki a kontinensnyi nemzet. Kína nagyrészt számítógépeket, mobiltelefonokat és háztartási cikkeket importált az USÁ-ból.

Tehát csupa olyan árut, melyeket az utóbbi években már maga is piacképesen előállíthat (és elő is állít). Így az USA-Kína kereskedelmi háborúban az Egyesült Államok ugyan nem veszítene nagy piacot, az amerikai lakosságra vetített hatás tekintetében azonban kifejezetten káros a gazdasági adok-kapok.

Kanada és Mexikó vonatkozásában kissé más a helyzet. A két ország ugyanis jelentős felvevőpiaca az amerikai áruknak. Ami azt is jelenti, hogy igen érzékenyen érintené az Egyesült Államokat, ha bezárnák a kereskedelmi kapukat déli és északi szomszédjuk előtt.

Kína, Kanada és Mexikó tehát alapvető szerepet játszik az USA kereskedelmében, így gazdasági mutatóik alakulásában is. Ha egyszer ez a három ország úgy dönt, hogy közös erővel lépnek fel az amerikai követelésekkel szemben, akkor borítékolható lenne az Egyesült Államok kereskedelmi összeomlása.

[cta id=”489″ vid=”0″]

Facebook Hozzászólás

You May Also Like

About the Author: Muladi Péter

Vélemény, hozzászólás?