Hogyan kell megfelelően diverzifikálni?

A legtöbb hosszú távra tervező befektető tisztában van a diverzifikált portfólió jelentőségével. Noha a klasszikus diverzifikáció nem a legjobb módszer a gyors profitnövelésre, kétségtelen azonban, hogy segít elkerülni a katasztrofális veszteségeket.


A befektetési forma azon az elméleten alapul, hogy ha a piac egyik területe gazdaságilag össze is omlik, a diverzifikációnak köszönhetően a veszteségek minimalizálhatók. (Illetve a több lábon állás következtében a veszteséget ellensúlyozza a nyereség.)

Kereskedés kontra befektetés

Számos piaci résztvevő a kereskedési tevékenységben a jólét megteremtésének biztosítását látja. Valójában a kereskedést optimálisan arra kell használnod, hogy a tőkealapodat egy elvárt szintre hozd, hogy finanszírozd a havi kiadásaidat, illetve ha hirtelen készpénzre lenne szükséged, legyen mihez nyúlnod.

A valódi, jólétet biztosító vagyonodnak a hosszú távú befektetésidből kell származnia. A legésszerűbben abban az esetben cselekszel, ha külön számlát tartasz fenn a kereskedésnek és a befektetésnek.

Előfordul olyan eset, amikor a rövid távú kereskedés hosszú lejáratú befektetéssé válik. Ez ideális módszere lehet a kockázat csökkentésére, továbbá arra is, hogy legyen időd számításokat végezni, informálódni.

Felejts el mindent, amit eddig a diverzifikációról olvastál!

Ha hosszú távon nyereséget akarsz elkönyvelni, verj ki mindent a fejedből, amit eddig a klasszikus diverzifikációs elméletekről hallottál. A standard diverzifikációt ugyanis azoknak a kényelmes befektetőknek tervezték, akik valójában kíváncsiak a piacra, de egyben óvakodnak is tőle. A módszer hozzávetőleg a 2000-es évek elejéig működött hatékonyan, mindaddig, míg meg nem jelentek a markáns tőzsdei összeomlások.

Hogyan diverzifikálj a leghatékonyabban?

1. Kutass fel három-négy olyan fontos új iparágat, melyek piacvezetővé válhatnak az elkövetkező években.

2. Informálódj az olyan Blue Chip készletekről, amelyek az innovatív iparágak fellendülő irányába mutatnak. A legtöbb piaci szereplő a Blue Chip készleteit hosszú távú befektetésben tárolja. Figyeld a piacot, tanulmányozd a gazdaságot: a leáldozóban lévő technológia nem mozog úgy, mint az új.

Blue Chip gyűjtőnévként említjük azon vállalatok részvényeit, melyek a legnagyobb kereskedést produkálják a piacon. Ezek egyben a leglikvidebb tőzsdei papírok is. Idehaza a MOL, a Richter, az OTP és a Magyar Telekom részvényeit soroljuk ide.

3. Fedezd fel a legmeghatározóbb ágazati területeket az egyes új iparágakban.

4. Kövesd nyomon ezen ágazatok piaci bevezetési szakaszát.

5. Gondolkodj előre, és igyekezz meghatározni az új technológiákból nyíló piacok viselkedését.

6. Térképezd fel az új technológiák tőzsdei piacán megjelenő ágazatok célcsoportját.

Azt követően, hogy az összes információt begyűjtötted, állítsd össze a diverzifikált portfóliódat olyan formán, hogy belekalkulálod az egyes új iparágakat, illetve a Blue Chip készleteket is.

A kötvényeket, járadékokat, indexeket, határidős ügyleteket, ingatlanokat, árucikkeket, illetve minden hosszú lejáratú befektetés lezárását úgy kell időzítened, hogy kivételkor a legjövedelmezőbb kifizetést biztosítsák.

Hosszú távú befektetés esetén nem árt a jövőbe tekintened, jócskán előre gondolkodnod, hogy ne a folyamatban lévő eseményekre kelljen reagálnod.

Számolja azokkal a szezonális, ám ismétlődő hazai és globális gazdasági történésekkel, amelyek a befektetésedet érinthetik. A beruházás olyan, mint egy gyümölcsfa: ha megfelelően gondozod, bőséges termést szakíthatsz le róla, amikor eljött az ideje.

[cta id=”489″ vid=”0″]

Facebook Hozzászólás

You May Also Like

About the Author: Muladi Péter

Vélemény, hozzászólás?