Elmúlt a veszély? A gazdasági világválság 10 éves évfordulója!

2008. szeptember 15-én egy globális pénzpiaci vállalat, a Lehman Brothers csődbe menetelével beütött a krach. A nemzetközi pénzpiacok az 1929–1933. évi nagy gazdasági válság óta nem látott mélységekbe kerültek.

Egyes gazdasági szakemberek – köztük William White – ugyan figyelmeztettek a nyakra-főre történő hitelezés veszélyeire, azonban amíg a hitelkiáramlás az eget verdeste, addig senkinek nem volt érdeke komolyan venni az intő szavakat.

A pénzpiacok évekig nyögték a 2008-as világválság következményeit, egyes államoknak még ma sem sikerült teljes mértékben talpra állniuk belőle. A gazdasági lejtmenet az élet minden területén jelentkezett, érzékenyen érintette a háztartásokat, a vállalatokat, de még a kormányokat is.

10 év telt el a Lehman Brothers bedőlését követő, a világot szökőárszerűen elsöprő gazdasági válság óta. Vajon tanultak a gazdasági és pénzügyi szakemberek az esetből, vagy a baj Damoklész kardjaként még mindig a fejünk felett lebeg?

Nagy a baj, állítja a gazdasági szakember

A Lehman-válságot megalapozó problémák nem oldódtak meg, épp ellenkezőleg, azóta egyre csak rosszabbodtak – nyilatkozta William White közgazdász.

A kanadai származású szakember szerint hatásosak voltak ugyan a nemzeti kormányok ösztönző programjaik, a hitelezések újragondolása, melyeknek köszönhetően viszonylag gyorsan sikerült felülkerekedni a recesszión. Ennek azonban ára volt: a vállalatok versenyképessége megrekedt, és a hitelek felfoghatatlan magasságokba szöktek.

White úgy értékeli, hogy mindezek leginkább az ázsiai és a feltörekvő országok gazdaságát érinti igen érzékenyen. Ezen országok vállalati hitelei ugyanis dollárban forognak, és amíg az USA kamatemelési politikája következtében a dollár értéke növekszik, addig a feltörekvő országok devizája egyre értéktelenedik. Ez pedig azzal jár, hogy a dollárban eladósodott vállalkozások mindinkább kínkeservesebben tudják fizetni tartozásukat.

A közgazdász aláhúzta, hogy a kialakult adósságkezelési problémák Törökország esetében már a felszínen vannak, és ugyanezen okokból alakultak ki gazdasági problémák Argentínában is néhány hete. A viharfellegek tehát gyülekeznek, és ennek jelei megjelentek már a nemzetközi gazdaságokban is.

A piacok visszarendeződése figyelhető meg

Mivel a 2008-as válságot követő intézkedések csak tüneti kezelések voltak, így a probléma sem került megoldásra. A közgazdász úgy vélekedik, hogy a jelenlegi kialakult helyzetben a pénzügyi rendszer épp olyan sebezhető, mint a 2008. évi válságkor.

A vállalatok hitelfelvételének volumene a duplájára nőt, de egyes ázsiai országokban akár a négyszeresére duzzadt a válság óta. Ezzel pedig nem csak elérték, de meg is haladták a Lehman Brothers bedőlésekor jelentett kockázati szintet. Mindezt úgy, hogy közben nemzeti valutájuk is leértékelődik a dollárhoz képest.

William White most újra a bajra figyelmeztet, azonban a szavaira ismét kevesen figyelnek. A szakember szerint megint nyakra-főre folyik a hitelezés, az intő jelek ellenére a befektetők megint csak hajlamosak akár extrém magas kockázatot is vállalni. A közgazdász szerint az újabb gazdasági világválság borítékolva van, a kérdés csupán annyi, hogy mikor, milyen esemény lesz a kirobbantója, mely dominóként dönti majd be a világ pénzpiacait.

A jegybankok és kormányok viszont ezúttal nem fognak tudni pénzügyi mentőcsomagot dobni a bankoknak, ugyanis jórészt még ma is az előző tőkeinjekció lehetővé tételéhez szükségek hiteleket nyögik.

[cta id=”489″ vid=”0″]

Facebook Hozzászólás

You May Also Like

About the Author: Muladi Péter

Vélemény, hozzászólás?