Az űrkutatásba fektetik a pénzüket a milliárdosok

Egyre több vagyonos üzletember csatlakozik a NewSpace néven emlegetett projekthez, mely a kereskedelmi űrutazás fejlesztését tűzte ki célul.

Az említett milliárdosok között megtalálható Elon Musk, Jeff Bezos és Sir Richard Branson is.

Az egyre élesedő versenyben olyan kihívásokkal kell szembe nézni, mint az űrturizmus megszervezése, illetve lakható telepek kialakítása elsőként a Holdon, majd a Marson is.

A nemzetközi kormányok évről-évre visszavágják az űrkutatásra szánt költségvetési támogatásokat, így a tehetős vállalkozók egy piaci rést találtak maguknak.

Mindeközben az Egyesült Államok, Kína és Oroszország között már-már hidegháborús állapotokra emlékeztető fegyverkezés látszik kibontakozni.

Ennek tükrében pedig felértékelődnek az olyan űrkutatással foglalkozó vállalkozások, mint a SpaceX vagy a Blue Origin, hiszen fejlesztéseiket a hadi iparban is hasznosíthatják.

De kik ezek az emberek, akik képesek dollármilliókat fektetni egy olyan álomba, mint a Mars lakhatóvá tétele?

Jeff Bezos és a Blue Origin

Az Amazon alapítója – és nem mellékesen a világ aktuálisan leggazdagabb embere – 2000-ben hozta létre a Blue Origint. Az 1500 főt foglalkoztató vállalkozást kezdetekben az Amazon bevételeiből kellett megtámogatni. Ám miután a Blue Origin jövedelmező kormányzati megbízásokat kapott, lassan, de annál biztosabban kezdett lendületbe jönni.

Kép forrása: blueorigin.com

Bezos egy nyilatkozatából arra lehet következtetni, hogy a jövőben szeretnék szorosabbra fűzni az együttműködést a NASA-val. A két űrkutató szervezet együttes erővel akar állandó, emberi lakhatásra alkalmas telepeket létrehozni földi kísérőnkön, a Holdon.

Elon Musk és a SpaceX

A dél-afrikai születésű üzletember, Elon Musk 2002-ben indítottja el a SpaceX nevű projektet abból a 100 millió dollárból, melyet a PayPal jövedelmezett neki. (Amit egyébiránt szintén ő alapított.) A vállalat jelenleg a Nemzetközi Űrállomásra szállít eszközöket, illetve cégek, kormányok megbízásaként műholdakat állít Föld körüli pályára.

Kép forrása: spacex.com

A SpaceX ma már megkerülhetetlen tényező az űrbe juttatandó teherszállítmányok kapcsán, noha ez nem volt mindig így. A vállalat nehezen heverte ki azt a fiaskót, melynek során elvesztettek egy értékes, az amerikai hadsereg tulajdonát képző katonai kém műholdat.

Hasonlóan a Blue Originhez Elon Musk célja is a kereskedelmi űrturizmus fejlesztése. A SpaceX 2018 elején jelentette be, hogy a vállalat első Hold turistája a japán milliárdos, Yusaku Maezawa lesz. Ugyanakkor a cég távlati tervei között egyértelműen a Mars gyarmatosítása áll.

Sir Richard Branson és a Virgin Galactic

A NewSpace legfrissebb üdvöskéje az angol iparmágnás, Sir Richard Branson. Amíg a riválisok a mélyűr berkeit célozzák meg, addig a Virgin Galactic inkább a rövid utazásokra koncentrál. Branson cége 250 ezer dolláros áron (mintegy 62,5 millió forint) kezdte meg az előzetes jegyértékesítést.

Kép forrása: virgingalactic.com

A Virgin Galactic fejlesztéseinek középpontjában az újrahasznosított űrhajók állnak. Mint ismert, az űr kutatása azért is roppant költséges, mert a járművek egyszer használatosak.

A többiekhez hasonlóan a Virgin Galactic cégtörténete sem makulátlan. A vállalat 2014-ben került a híradások középpontjába. Egy kaliforniai kísérleti repülés közben két űrhajó összeütközött, egy pilóta életét vesztette, egy pedig súlyosan megsérült.

Ám a szerencsétlen incidens óta Sir Richard Branson vállalata több sikeres kilövésen van túl. Az angol üzletember úgy nyilatkozott a minap, hogy az űr meghódítása számukra nem hónapok, hanem mindössze hetek kérdése.

[cta id=”489″ vid=”0″]

Facebook Hozzászólás

You May Also Like

About the Author: Muladi Péter

Vélemény, hozzászólás?