Az amerikai kereskedelmi háborúk rövid története

Talán túlzás konkrét háborúnak nevezni a kereskedelmi összetűzéseket, de tény, hogy komoly gazdasági következményekkel járhatnak. Az effajta csatározások túlnyomó részében gazdasági-kereskedelmi szankciók kerülnek bevezetésre az ellenérdekelt féllel szemben. Természetesen, amikor egy-egy gazdasági közösség lép kereskedelmi háborúba egymással – például az Európai Unió és az Egyesült Államok – annak hatásai akár világméreteket is ölthetnek.

Csak egy példa a sok közül: Az 1773. évi, úgynevezett bostoni teadélután során meglépett kereskedelmi döntés – az angolok teaszállítmányát az amerikaiak a tengerbe vetették – katalizátorként működött, és elvezetett a függetlenségi háború kitöréséhez. A kereskedelmi összetűzések tehát szélsőséges esetekben valós, emberáldozatokat is követelő háborúk kirobbanásához is elvezethetnek.

Az alábbiakban néhány érdekes, amerikai kereskedelmi konfliktus olvasható, melyeket érdemes párhuzamba állítani mai valós gazdasági, kereskedelmi helyzetekkel.

1. Smoot-Hawley, 1930

Az 1930. június 17-én Reed Smoot és Willis C. Hawley szenátorok által jegyzett törvény több mint 20.000 importált áru vámtarifáját emelte meg. A kereskedelmi partnerek válaszlépései nem maradtak el, részükről megtorlási díjak bevezetésére került sor. A kereskedelmi harcok eredményeképpen az Egyesült Államok export-import mutatói több mint felével csökkentek.

2. Csirke háború, 1963


A kereskedelmi bajuszakasztás 1962 közepén kezdődött, amikor az Európai Gazdasági Közösség hat országa – Franciaország, Nyugat-Németország, Olaszország, Belgium, Luxemburg és Hollandia – a baromfi közös vámtarifáját felemelte. Az intézkedés igen érzékenyen érintette az amerikai csirke exportot, a baromfihús kivitele az 1963-as évre 66 százalékkal csökkent. Az USA megtorló díjakat helyezett kilátásba az általuk 46 millió dollárra taksált kárért.

3. Japán pofonok, 1981

A szigetország a múlt század közepére nem csak kiheverte a világháború pusztításait, hanem szinte gazdasági erőművé vált. A japán autó elárasztották az amerikai piacot. A járműbehozatal olyan mértékben érintette érzékenyen az amerikai autógyártást, hogy exportkorlátozó egyezmény aláírására került sor. Ezzel párhuzamosan a két ország az elektronika, a motorkerékpár és a félvezetők terén is kereskedelmi csatározásokat vívott egymással.

4. Fák háborúja, 1982

Ebben a kereskedelmi hajbakapásban az Egyesült Államok és északi szomszédja, Kanada vett részt. A konfliktus a puhafa fűrészáru körül bontakozott ki, és vélhetően hamarosan újra a látóterünkbe kerülhet.

5. A tészta összetűzés, 1985

1985-ben a Reagan-adminisztráció vetett ki megemelt védővámokat az Európából származó tésztafélékre. Válaszlépésként Európa igyekezett visszaszorítani az amerikai citrus- és dióexportot.

6. Banáncsata, 1993

A kereskedelmi viszály érdekessége, hogy ugyan nem közvetlenül az amerikai nemzetet érintette, hanem Latin-Amerikát. Mivel azonban számos latin-amerikai banánültetvény és feldolgozóipar USA-beli üzletemberek kezében van, így az európai banánbehozatal korlátozását megérezte az Egyesült Államok gazdasága. A Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) több panasz is érkezett a banáncsata néven elhíresült incidens ügyében.

7. Acélos konfliktus, 2002

Az USA vezetése nem kevesebb célt tűzött ki maga elé, mint az amerikai acélipar feltámasztását. Az Egyesült Államok ezirányú törekvésének egyik állomása volt, hogy az országba érkező acélárukra védővámokat szabott ki. Az Európai Unió válaszlépése nem maradt el, hamarosan magas adókkal szankcionálta a kontinensre érkező floridai narancsszállítmányokat.

[cta id=”489″ vid=”0″]

Facebook Hozzászólás

You May Also Like

About the Author: Muladi Péter

Vélemény, hozzászólás?