A világ 10 legnagyobb gazdasága

Kijött az idei lista a világ 10 legnagyobb gazdaságát illetően. Túl nagy meglepetések most sincsenek, a kulcsszereplők jórészt maradtak ugyanazok.

Érdemes azonban a két első hely alakulását követni (Egyesült Államok és Kína), a kereskedelmi csatározások ugyanis hosszú távon boríthatják a sorrendet.


1. Egyesült Államok


Annak ellenére, hogy az USA belföldi piacát tekintve nehézségekkel küzd, gazdasága még mindig világelső. Amerika gazdasága a teljes globális hálózat mintegy 20 százalékát teszi ki, a 2019-es nominális GDP előrejelzése 21 trillió dollárra rúg. Ez köszönhető a fejlett technológiai szolgáltató szektorának, mely a piac 80 százalékára van kihatással, de nem elhanyagolható a pénzügyi, illetve a kiskereskedelmi szektor sem.


2. Kína


Kétségtelen, hogy a kínai gazdaság az elmúlt évtizedekben felfoghatatlan fejlődésen ment keresztül. Amikor 1978-ban Kína gazdasági reformokat vezetett be, a bruttó hazai összterméke 214 milliárd dollár volt. 35 évvel később ez a szám 9,2 ezermilliárd dollárra gyarapodott. Az évek során az ázsiai ország jelentős gyártási központtá vált, globális gazdasági jelenléte megkérdőjelezhetetlen.


3. Japán


A szigetország gazdasága 2019 harmadik negyedévében a nominális GDP előrejelzése szerint 5,2 ezermilliárd dollárra tehető. Érdekesség, hogy az 1990-es éveket megelőzően Japán gazdasága hozzávetőleg a mai Kínával ért fel. A szárnyalást a felkelő nap országa azonban nem tudta fenntartani, szakemberek az elveszett évtized néven emlegetik Japán 90-es években produkált gazdasági lassulását.


4. Németország


A gazdasági válságot megelőzően, 1999 és 2008 között Németország GDP-je átlagosan évi 1,6 százalékkal emelkedett. A tőkeexporttól való függőség következtében azonban a recesszió évei alatt a német gazdaság 5,2 százalékkal esett vissza. Ez azzal magyarázható, hogy a pénzügyi válság nyomán a vállalatok globális szintű beruházási hajlandósága csökkent, ami érzékenyen érintette a német gazdaságot.


5. Egyesült Királyság


A gazdasági világválság évei az Egyesült Királyságot sem kerülték el. A pénzügyi krízist megelőzően a szigetország GDP-je évi átlag 2,8 százalékkal nőtt. A lakáspiac túlhúzása, a fogyasztók erős hitelfüggősége okán a gazdasági válságot hitelezési válság is kísérte. Az Egyesült Királyság csak igen lassan tudott visszatérni a válság előtti szintekre, és Damoklész kardjaként lebeg felettük a Brexit gazdasági hatása.


6. India


2003 és 2009 között India hozzávetőleg évi 9 százalékos gazdasági növekedést produkált. A válságot követő években a növekedés lelassult, ipara kissé visszahúzódott, és a tartósan magas folyó fizetési mérleg egyensúlyba hozása terén is gondokkal küzd.


7. Franciaország


Az ország gazdasági tartóoszlopa kétségtelenül a szolgáltató szektor, a francia GDP 70 százaléka innen származik. Ezen túl jelentős szerepet tölt be a gazdaságban a feldolgozóipar, az autóipar, az űrkutatás, a kozmetikai ipar és a luxuscikkek kereskedelme.


8. Olaszország


Annak ellenére, hogy az országra a folyamatos politikai instabilitás jellemző, mégis gazdasági nagyságát tekintve felfért a lista 8. helyére. A gazdasági válság jelentősen megtépázta ugyan az országot, az elmúlt években azonban némileg javuló tendenciát mutat.


9. Brazília


Noha a dél-amerikai ország 2007-2008-ban döbbenetes számokat produkált, gazdasága az azt követő években jelentősen visszavetődött. A brazil export iránt csökkent a kereset, a külföldi hitelezések és befektetők pedig el-elmaradtak.


10. Kanada


Az északi ország hamar kilábalt a gazdasági válságból, szilárd pénzügyi rendszerével, erőforrásokban gazdag nyugati tartományaival biztos helye van a 10-es listán. Becslések szerint a 2019-es évet 1,8 milliárd dolláros GDP-vel, és 2 százalékos éves növekedéssel zárja.

[cta id=”489″ vid=”0″]

Facebook Hozzászólás

You May Also Like

About the Author: Muladi Péter

Vélemény, hozzászólás?