A befektetés aranyszabályai

Sok kezdő befektető esik abba a hibába, hogy elhiszi, ami csillog, az csak értékes lehet. A pénzügyek terén azonban nem árt az óvatosság.

Rengeteg ember ütötte már meg a bokáját azért, mert bedőlt egy jó ajánlatnak, ráharapott az orra előtt elhúzott mézesmadzagra. Persze, mindenkinek az a célja, hogy pénzét nyereséges üzletbe fektesse, mely néha kockázatokkal jár.

Mégis óva intenélek attól, hogy fejjel szaladj a falnak.


Az alábbiakban néhány olyan aranyszabályt osztok meg veled, melyet érdemes megfontolnod, mielőtt tőkét invesztálnál egy üzletbe.

Ha nem értesz valamit, akkor inkább hagyd elmenni

Van egy ökölszabály a vadonban elveszettek számára: csak azt a bogyót edd meg, amiről tudod, hogy micsoda. Így elkerülheted, hogy saját magad mérgezd meg. Pontosan ez vonatkozik egy ismeretlen üzletre is. Nem értesz az ingatlanokhoz? Fogalmad sincs a műtárgyakról? Ismeretlenek számodra a külföldi valuták? Akkor ne tegyél pénzt ezekbe az üzletágakba.

Megkörnyékezhetnek téged bármilyen ígérettel, szépen kecsegtető hozammal, ha úgy érzed, hogy valami nem hazai pálya a számodra, mondj nemet. Így elkerülheted, hogy később a képes feleddel ess csúnyán a padlóra.

Nincs ingyen cirkusz, mindennek megvan az ára

Semmit nem adnak ingyen, és nincs ajándék pénz. Mindennek megvan az ára, és így vagy úgy, de mindent meg kell fizetned. Kapsz valamit térítés nélkül, amiért cserébe végig kell hallgatnod egy termékbemutatót? Akkor az időddel fizettél nekik. Díj nélkül csatlakoztál egy közösségi oldalhoz? Akkor pedig a személyes adataiddal. Nincs ez másként az üzleti világban sem.

Ami túl szép, hogy igaz legyen, az valószínűleg nem is igaz

Soha ne higgy a kis befektetés, nagy hozam típusú ajánlatoknak, mert ezek kivétel nélkül mindig átverések. Ha pedig nem átverések, akkor roppant kockázattal járnak. Tapasztalatok szerint a máról holnapra óriási haszonnal kecsegtető befektetéseken kizárólag az ajánlattevők nyernek.

Vizsgálj meg mindent más szemszögből is


Mielőtt belevágsz egy üzletbe, mindig tájékozódj: olvasd el az aktuális gazdasági híreket, nézz utána az eladónak, ellenőrizd a megveendő terméket. Ha vásárolni szeretnél, gondolkozz az üzleti partnered fejével. Ő miért akar eladni? Miért pont most? Miért ennyit és miért ennyiért?

Legyen menekülőutad

Gazdasági válságok jönnek és mennek, ezek természete kifürkészhetetlen. Te ne tartozz azok közé, akik egy krach következtében mindenüket elveszítették. Mindig mérd fel, hogy mi az a veszteség, amit még anélkül el tudsz könyvelni, hogy az utcára kerülnél. Ez nem azt jelenti, hogy ne vállalj kockázatot, hanem azt, hogy mindig józanul gondolkodj!

Gyarapítsd a tudásod minden nap

Még a legnagyobb befektetők sem szégyellik bölcsességüket bővíteni, akkor te miért tennéd? Nem az a szégyen, ha nem tudsz valamit, hanem az, ha tisztában vagy a hiányosságaiddal, de nem teszel ellene.

 

A tudás nélküli befektetés nem más, mint szerencsejáték!

Aranyba fektetnél? Remek! Beszélj szakértőkkel, olvasd el a szakirodalmat, végezz kockázatelemzést, mélyedj el a témában. Ha befektetést eszközölsz, ne kizárólag a hozam lebegjen a szemed előtt, érdekeljen is, miben tartod a pénzed.

Mindig kétkedj, és kezeld helyén a jótanácsokat

Nem bűn a tapasztaltabbaktól tanulni, de tudd, hogy a befektetés olyan, mint a foci: egy kicsit az összes ember ért hozzá. Ha mindenki drágulást várna a tőzsdén, akkor nem adna el senki. Ezért ne higgy, csak a saját szemednek, ne bízz, csak a saját döntéseidben.

Megesik ugyan, hogy az ember rossz lóra tesz a pénzügyek terén. De ezestben megtanulja a leckét majd tovább lép, és nem más kell okolnia egy rosszul meghozott üzleti döntés miatt.

[cta id=”489″ vid=”0″]

Facebook Hozzászólás

You May Also Like

About the Author: Muladi Péter

Vélemény, hozzászólás?